Zmena v tradičnej PN-ky


                              Zmena v tradičnej PN-ky


Byť chorý je pre zamestnaného človeka nepríjemné, o to viac, že v dňoch maródky dostane menej peňazí ako keď pracuje. Viete koľko vlastne? Budúci rok sa dávky zvyšujú. Konkrétna suma však závisí od vášho príjmu a od dĺžky PN-ky.Nemocenské sa každý rok prepočítava na základe zvyšujúcej sa priemernej mzdy. Od nového roka teda stúpne aj maximálny denný vymeriavací základ pre výpočet dávok zo súčasných 58,06 € na 59,97 €.Náhrada mzdy aj nemocenské dávky sa vyplácajú za kalendárne dni, teda aj za sobotu a nedeľu. Za prvé tri dni dostanete 25 % vymeriavacieho základu, za ostatné dni 55 %. To znamená, že keď je váš plat 600 € v hrubom, tak za 10 dní maródky dostanete 90,74 €. Keby ste museli ležať celý mesiac, patrí vám 318,57 eur.
Čím viac zarábate, tým viac dostanete aj počas PN-ky. „Ak sa poistenec stane dočasne práceneschopným v roku 2018, maximálna výška jeho nemocenského na deň bude 32,98 eura,“ povedal hovorca Sociálnej poisťovne Peter Višváder. Kráľovskú PN-ku však dostanú len zamestnanci s platom 1 824 € a viac. Za prvý mesiac maródovania im vyplatia nemocenské vo výške 968,47 €. Ak by boli chorí dlhšie, za druhý mesiac dostanú ešte viac, maximálne však 1 022,50 €. Dávka je vyššia v druhom mesiaci preto, lebo do výpočtu sa už nerátajú prvé 3 dni prvého mesiaca, počas ktorých je nárok len na 25 % vymeriavacieho základu. V druhom a ďalšom mesiaci prináleží zamestnancovi 55 % za všetky dni.

Ako sa nemocenské vypláca

Prvých 10 dní PN vám vypláca zamestnávateľ náhradu mzdy, od 11. dňa dostávate nemocenské od štátu. V našej tabuľke nájdete oboje, pričom v sumách za 20 a 30 dní PN je náhrada príjmu a nemocenské zrátané. Je to teda jedna suma, ktorú však dostanete z dvoch zdrojov a v dvoch termínoch. Zamestnávateľ vám náhradu príjmu dá vo výplatnom termíne. Ostatné dni vyplatí Sociálna poisťovňa vo svojom termíne.

Čo musíte splniť, aby ste peniaze dostali

Musíte mať vyplnený doklad Potvrdenie o práceneschopnosti od ošetrujúceho lekára a tento odovzdať buď zamestnávateľovi alebo ak ste živnostník či dobrovoľne poistená osoba, tak Sociálnej poisťovni. Je to zároveň aj žiadosť o nemocenskú dávku, preto je dôležité tento dokument vlastnoručne podpísať a uviesť aj adresu kam má byť dávka vyplatená, či na bankový účet alebo v hotovosti poštou.

Kedy k vám príde kontrola

Pozor však na kontrolu, tá môže prísť aj v nedeľu skontrolovať, či dodržiavate liečebný režim. „Kontroly robia zamestnanci Sociálnej poisťovne,“ vysvetľuje hovorca poisťovne. Môžu ich vykonať na podnet posudkového či vášho ošetrujúceho lekára, zamestnávateľa ale aj na podnet inej fyzickej alebo právnickej osoby. „Kontrola sa vykonáva v byte dočasne práceneschopného poistenca s jeho súhlasom alebo na mieste, kde sa podľa potvrdenia o dočasnej pracovnej neschopnosti zdržuje,“ doplnil Višváder.Liečebný režim, ktorý musí chorý dodržať, závisí od povahy ochorenia. To znamená, že nesmie vykonávať zárobkovú činnosť, na ktorú bol uznaný práceneschopným, musí dodržiavať čas povolených vychádzok, pri niektorých ochoreniach musí ležať, nesmie fajčiť a požívať alkoholické nápoje alebo sa nesmie zdržiavať v pohostinských zariadeniach a v určený deň sa musí dostaviť na kontrolnú prehliadku k ošetrujúcemu lekárovi. Ak niečo z toho nedodržíte, peniaze nemusíte dostať.

TIP: Ako sa nedostať do problémov

Pacient, ktorý nemá stanovené vychádzky a je osamelý, teda nemá rodinného príslušníka, ktorého by mohol požiadať o zabezpečenie základných životných potrieb, sa môže aj počas PN-ky vzdialiť z domu, aby si kúpil jedlo alebo lieky. Odporúčame však odložiť si pokladničný blok, ktorý predložíte ako doklad prípadnej kontrole, ktoráv medzitým mohla hľadať doma. Na účtenke musí byť uvedený čas.Na nápup potravín sa dá využiť aj čas povolených vychádzok, ktorý stanoví lekár a zapíše ho na vaše Potvrdenie o dočasnej práceneschopnosti a do zdravotnej dokumentácie. V praxi sa stanovujú vychádzky najčastejšie na 4 hodiny denne, napríklad od 10.00 do 12.00 h a od 14.00 do 16.00 h, je to však v právomoci lekára.

Komentáre

Obľúbené príspevky z tohto blogu

Prečo Bratislava pri snehu kolabuje?

Bratislavska hlavna stanica